Napisal/-a Igor Coronini » To nov 18, 2008 6:55 pm
Andrejeva knjiga Spremeni me je navdušila predvsem z psihološko izvrstno prfiliranima likoma Boruta in Monike in stranskimi liki kot so Vladimir, Maya in klošar na ulici pred njunim blokom.
Všeč mi je tudi zasnova, ki roman zaokroži s sporočilom na začetku in koncu in stavki iz tega pisma:-Navsezadnje se zgodi vse. - Rad se spominjam reči skozi lastne oči, sem ti rekel. - Tako se hočem spominjati sveta, sem ti rekel, kot da me ni bilo zraven.
Ta zadnji stavek pove veliko o glavnem junaku Borutu. Človeku, ki je videl svet in se zdi, da se ne more znebiti občutka krivde. Krivde zato, da je svet tak kot je oziroma kot bo morda v bližnji prihodnosti. Namesto svetu se je Borut zapisal domu. In nazadnje ugotovil, da ga ta notranja razdvojenost (ki je posledica spoznanja resnice o svetu in neusmiljenem kolesju, ki ga poganja- potem,ko je enkrat prepoznana, je Rubikon prestopljen za vedno, poti nazaj ni več, resnica slepi podobno zunaj Platonove votline) duši. Tako duši, da mora oditi in spet, še enkrat poiskati sebe. Kjer koli in na kakršen koli način že, znebiti se mora okov službe, otrok in družine in najti sebe. Kakšen bo konec te notranje pustolovščine ne ve, niti noče vedeti, časovno in v smislu želenega cilja je stvar povsem odprta. Glavni junak to naredi intuitivno, to preprosto mora narediti.In čas je, da to naredi. Jalovost posla oglaševalskega čarodeja, s katerim glavni junak reveže ustvarja in jim v begunskem centru nato pomaga, lepo opisuje paradoksalnost sodobne pre-povezane globalne družbe in -samo pogojno rečeno - vloge etičnega posameznika v njej. Etično ravnanje je v potrošniškem kolesju v resnici nemogoče, v kolesju, ki je neetično, si in preživiš ali pa te ni in propadeš. Slej kot prej se posameznik zaplete v svoje lastne lovke in kot Sizifu se mu skala zvali nazaj s hriba. Jalovo početje, obsojeno na večni krog in večno ponavljanje brez konca. Tako se vsaj zdi. Pa je res tako? Ali ni morda tudi to le iluzija in obstajajo še drugi načini bivanja, kateree moč doseči le s korenito notranjo spremembo. Borut globoko v sebi nekje ve, da je to možno, videl je druge svetove, ve, da je zunanja eksistenca le iluzija, prevara, indijska Maya.
A družba v kateri živi in izgublja stik z samim sabo in Moniko je družba, kjer radikalni upor ni več mogoč. Možna je samo še "tiha revolucija",revolucija posameznika, klošarja pre blokom. Taki tihi revolucionarji so individualci "par exellance", vsak zase se upre z molkom in nekakšnim notranjim begom. Ker zunanja migracija prav tako ni več mogoča, ni več kam zbežati, v se zgodbe tega sveta so postale ena sama zgodba, Sinteza. Kamorkoli greš, ne moreš več pred ničemer pobegniti, edini pristan pobega je molk. Molk, ne tišina.
Prepleten pa ni samo svet, ves način življenja posameznika in družine kot celice je podoben neki skriti matrici, Sintezi, za katero se zdi, kot bi jo nadziral nek nevidni Big brother, nek Generani.
Ni dovolj, da se glavni junak tiho ves čas upira zgolj potrošništvu in hkrati živi- in to ne slabo - prav od njega. Spremeniti mora več. Spremeniti mora sebe. Najprej sebe, to je edini način, da iz peklenskega kolesja vsaj poskuša rešiti tudi družino. Podvig je tvegan, nobenega zagotovila ni, da mu bo preobrazba uspela, kaj šele, da bo z lastnim zgledom uspel preobraziti Moniko ali celo otroke. Glede slednjih konec ostaja odprt, zanje ni gotovo, kaksni ljudje bodo postali v svetu, ki je taksen kot je in v katerem bodo se naprej odrascali. Reči mora dokončni ne domu, družini in Moniki, ki res ne razume, kaj se mora spremeniti, da bi vse lahko ostalo isto. Ne razume, dokler ne gre skozi ogenj spremembe tudi sama.
Ogenj te spremembe in izstopa iz vrtečega se kolesja ju nazadnje vendarle odreši spon.
Človek odide, zato da bi našel sebe in se vrnil. Junak mora oditi, da se lahko vrne in ostane isti na nov, drugačen način.
Kar si, ne vidiš. Kar vidiš, je tvoja senca.