Pisanje besedil za spletne strani

Najboljši triki za pisanje besedil za spletne strani

Vsebina je pika na i vsake spletne strani. Z njo vzbudimo zanimanje pri spletnih obiskovalcih, jih navdušimo in prepričamo, da ostanejo na naši spletni strani dalj časa ter se morda tudi odločijo za naročilo naše storitve ali nakup.

Povprečni spletni obiskovalec namreč na spletni strani ostane le nekaj sekund, preden jo zapre in odide drugam. V teh nekaj sekundah ga more vsebina spletne strani tako pritegniti, da ostane na strani. Prav zaradi tega je pisanje besedil za podjetja še kako pomembna in včasih tudi težka naloga, ki se jo je treba lotiti na pravi način.

Kakšna spletna besedila so najbolj učinkovita?

Pisanje besedil za spletne strani obsega pripravo različnih vrst besedil. To so lahko predstavitvena besedila, reklamni slogani, opisi izdelkov za spletne trgovine, marketinški nagovori k nakupu, prodajni teksti in še marsikaj drugega.

Ne glede na to, da se besedila med seboj zelo razlikujejo, pa se je pri pisanju pametno držati nekaterih osnovnih pravil ali preprostih trikov, ki besedilo naredijo bolj učinkovito in veliko bolj uspešno pri prepričevanju vaših potencialnih strank.

Nasveti za bolj uspešno pisanje besedil

 

Izpostavite bistvo

Kako izpostaviti tisto, kar zanima spletne obiskovalce?

Napisati dober reklamni slogan vzame veliko več časa kot pisanje članka, pa čeprav ta obsega stokrat več besed. Zajeti bistvo je namreč najtežje, a pri pisanju besedil za spletne strani tudi najpomembnejše. Če bistvo ni dovolj jasno izpostavljeno, bo besedilo dolgočasno in se ga nikomur ne bo dalo brati. To je treba imeti pri pisanju vedno v mislih in ne pozabiti, zakaj pišemo in s kakšnim namenom. Če gre za članek, mora biti bistvo izpostavljeno že v naslovu!

Izberite primerno dolžino

Kako dolgo naj bo spletno besedilo?

Marsikateri obiskovalec spletne strani se ustraši predolgih besedil ali pa takšna besedila le preleti. Po drugi strani pa je za seo optimizacijo pomembno, da imamo na spletni strani tudi nekaj daljših besedil. Pri pisanju besedil za spletne strani je torej treba najti pravo ravnovesje med najboljšo dolžino za spletne obiskovalce in med najboljšo dolžino za spletne iskalnike.

Kakšna je torej optimalna dolžina besedila za splet? Odvisno od vsakega posameznega primera, vrste besedila in tega, s kakšnim namenom ga pišemo. Na vsaki spletni strani imamo namreč besedila, ki so prvenstveno namenjena predvsem kot nagovor obiskovalcem, kot tudi tista, ki so namenjena predvsem seo optimizaciji.

Poskrbite za privlačno obliko

Kako spletno besedilo narediti bolj privlačno za bralca?

Besedila na spletu beremo drugače kot tiskana besedila. Temu mora biti prilagojeno tudi pisanje besedil za spletne strani. Velikokrat namreč besedila ne preberemo v celoti oziroma ga ne beremo od stavka do stavka, ampak ga samo preletimo. Zaradi tega mora biti besedilo na spletu pravilno strukturirano.

Privlačno spletno besedilo mora vsebovati:

  • privlačen naslov
  • razdelitev na odstavke
  • več podnaslovov
  • naštevanje po alinejah
  • slike, grafe in druge dodatke, ki obogatijo tekst

 

Uporabite prave ključne besede

Katere ključne besede so tiste, ki spletne obiskovalce pripeljejo na vašo spletno stran?

Ključne besede morajo biti čim bolj organsko vključene v vsebino, dobro pa je, če tekstopisec pozna tudi osnove seo optimizacije in ve, kako je treba ključne besede uporabiti, da dosežejo svoj namen.

Ne pozabite na lektoriranje

Tudi vas motijo pravopisne in tipkarske napake?

Pravopisne napake so moteče in zmanjšajo kredibilnost napisanega. Marsikoga tudi odvrnejo od branja in od nadaljnjega brskanja po vaši spletni strani. Prav zato je še kako pomembno, da so vsa besedila za spletne strani napisana brez napak in prav zato Spletno Pero poskrbi tudi za brezplačno lektoriranje vseh besedil, ki jih napišemo.